16
Kwiecień
2016

Warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne w Family Park!

Za nami pierwsze warsztaty kulinarne otwierające cykl spotkań tematycznych wokół zdrowego żywienia.

Pierwsze warsztaty „Probiotyka ze słoika” poświęcone były pozytywnemu działaniu na rzecz odbudowy mikroflory jelitowej po antybiotykoterapii z wykorzystaniem kwasu mlekowego w różnych odsłonach od jogurtu poprzez chleb na zakwasie kończąc na kapuście kiszonej.

Uczestnicy warsztatów przekonali się jak łatwo w warunkach domowych przygotować jogurt z szczepami dobroczynnych bakterii, dowiedzieli się także co to są probiotyki, prebiotyki i symbiotyki.
Szczególną uwagę poświęcono jakości produktów jogurtowych, które podawane są dzieciom.

W kolejnej części uczestnicy poznali zasady przygotowywania pieczywa żytniego na zakwasie oraz jego dobroczynnego oddziaływania na organizm.
Omówiono wszystkie fazy przygotowywanie pieczywa w warunkach domowych od przygotowywania zakwasu po wypiek chleba.
Nie obyło się bez degustacji chleba z przygotowanym humusem.

Różne odsłony kwasu mlekowego to także kiszonki tj. ogórki i kapusta kiszona, grupa umówiła się na jesienne wspólne kiszenie kapusty.

W pierwszej edycji warsztatów wzięli udział rodzice z Bydgoskiej Grupy Wsparcia dla Rodziców Wcześniaków.

Liczymy, że wyprawka w postaci jogurtu, zakwasu, mąki oraz chleba będzie dla rodziców inspiracją do zmiany stylu żywienia zwłaszcza w okresach następujących po antybiotykoterapii dzieci.

Przed nami kolejne warsztaty. Liczba miejsc na zajęcia jest ograniczona.

Zgłoszenia wysyłajcie na mail: gosia.kopcinska@familypark.pl