16
April
2016

Warsztaty kulinarne

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Warsztaty kulinarne w Family Park!

Za nami pierwsze warsztaty kulinarne otwierające cykl spotkań tematycznych wokół zdrowego żywienia.

Pierwsze warsztaty “Probiotyka ze słoika” poświęcone były pozytywnemu działaniu na rzecz odbudowy mikroflory jelitowej po antybiotykoterapii z wykorzystaniem kwasu mlekowego w różnych odsłonach od jogurtu poprzez chleb na zakwasie kończąc na kapuście kiszonej.

Uczestnicy warsztatów przekonali się jak łatwo w warunkach domowych przygotować jogurt z szczepami dobroczynnych bakterii, dowiedzieli się także co to są probiotyki, prebiotyki i symbiotyki.
Szczególną uwagę poświęcono jakości produktów jogurtowych, które podawane są dzieciom.

W kolejnej części uczestnicy poznali zasady przygotowywania pieczywa żytniego na zakwasie oraz jego dobroczynnego oddziaływania na organizm.
Omówiono wszystkie fazy przygotowywanie pieczywa w warunkach domowych od przygotowywania zakwasu po wypiek chleba.
Nie obyło się bez degustacji chleba z przygotowanym humusem.

Różne odsłony kwasu mlekowego to także kiszonki tj. ogórki i kapusta kiszona, grupa umówiła się na jesienne wspólne kiszenie kapusty.

W pierwszej edycji warsztatów wzięli udział rodzice z Bydgoskiej Grupy Wsparcia dla Rodziców Wcześniaków.

Liczymy, że wyprawka w postaci jogurtu, zakwasu, mąki oraz chleba będzie dla rodziców inspiracją do zmiany stylu żywienia zwłaszcza w okresach następujących po antybiotykoterapii dzieci.

Przed nami kolejne warsztaty. Liczba miejsc na zajęcia jest ograniczona.

Zgłoszenia wysyłajcie na mail: gosia.kopcinska@familypark.pl

Masz pytania? Napisz do nas!
Awwwards